Oosterbeekse Apotheek

Oosterbeekse Apotheek

Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Inhoud

belimumab

Belimumab remt afweerreacties in het lichaam. Het remt ontstekingen. Belimumab is een biological. Dit betekent dat het medicijn door levende cellen in celkweken wordt gemaakt. 

Artsen schrijven het voor bij systemische lupus erythematodes (SLE).

Wat doet belimumab en waarbij gebruik ik het?

Lupus Erythematodes (LE)

Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem uw eigen lichaam aanvalt. Hierdoor ontstaan er ontstekingen. 

U krijgt last van een chronische ontsteking van de huid. Behalve de huid kunnen ook gewrichten, nieren, longen en andere organen ontstoken zijn. Artsen noemen dit ‘systemische LE’ of ‘SLE’. De ziekte komt in aanvallen, maar er zijn ook rustige periodes. Welke klachten u heeft, hangt af van welke organen ontstoken zijn. Ook heeft u vaak algemene klachten zoals moe zijn, koorts en afvallen.

Belimumab remt de afweercellen in het lichaam. Hierdoor vermindert de ontsteking in de organen. Uw arts schrijft belimumab voor als behandeling met andere medicijnen niet genoeg werkt. 

Bij SLE kunnen ook de nieren ontstoken zijn. Uw arts kan belimumab dan voorschrijven in combinatie met andere medicijnen die de afweer remmen. Bijvoorbeeld prednison, mycofenolzuur of azathioprine. 

Beliumumab werkt niet meteen. U voelt meestal binnen een paar weken tot maanden of het medicijn voor u werkt. 

 

Lees meer over lupus erythematodes (le) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

    • Infecties veroorzaakt door bacteriën, zoals ontsteking van de vertakkingen van de luchtpijp (bronchitis) of blaasontstekingZelden infecties veroorzaakt door virussen, zoals buikgriep, verkoudheid of keelontsteking. 

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

    • Minder witte bloedcellen. 

    Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes. Bij te weinig witte bloedcellen wordt u sneller ziek. U kunt last krijgen van keelpijn, koorts en kleine wondjes in de mond. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

    • Huiduitslag, jeuk en galbulten. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Neem bij huiduitslag contact op met uw arts.
    • Misselijk zijn en diarree
    • Migraine
  • Pijn in armen en benen

    • Koorts. Neem bij koorts altijd contact op met uw arts.
    • Reacties op het infuus door overgevoeligheid. Dit ontstaat tijdens of na het infuus (een paar uur tot een dag). De klachten kunnen erg verschillen. U kunt last krijgen van spierpijn, hoofdpijn, duizelig zijn en gewrichtspijn. Maar u kunt ook huiduitslag, jeuk of galbulten krijgen. In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwd zijn, pijn op de borst, koude rillingen, zweten, flauwvallen of zwelling van het gezicht, mond of tong. Uw arts zal u tijdens en na het infuus goed controleren.

    Als dit gebeurt tijdens een infuus, zal uw arts het infuus meteen stoppen. 
    Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam let er dan op dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

    • Klachten op de plaats van de injectie, zoals pijn en een rode huid. Deze klachten trekken vanzelf binnen een paar dagen weg.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

    • (Ernstige) depressie met gedachten aan zelfmoord. Merkt u dat u last heeft van deze bijwerking? Neem dan direct contact op met uw arts.  

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik belimumab gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’. 

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Sommige vaccins mag u niet gebruiken. Dit medicijn zorgt ervoor dat deze vaccins minder goed werken. Ook heeft u meer kans op bijwerkingen. Voorbeelden: bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin. 
    Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen. Of uw arts onderzoekt uw bloed om te kijken of het vaccin goed genoeg werkt. Voorbeelden: griepvaccin, tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker.
  • Belimumab zorgt ervoor dat immunocyanine minder goed werkt. Overleg hierover met uw arts. 

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend.

Gebruik daarom betrouwbare anticonceptie als u dit medicijn gebruikt, bijvoorbeeld de pil of condooms. Gebruik anticonceptie tijdens en tot en met 4 maanden na het stoppen van het medicijn.

Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

  • Infuus: u krijgt dit medicijn in het ziekenhuis van uw arts of verpleegkundige. Het infuus duurt 1 uur. Daarna moet u nog een paar uur in het ziekenhuis blijven. Zo kan de arts controleren hoe u reageert op het infuus. 
  • Injectie onder de huid: u krijgt dit medicijn via een injectie vlak onder uw huid. In de buik of op de bovenkant van het dijbeen. Uw arts of verpleegkundige leert u hoe u uzelf moet injecteren. Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak). Haal de injectiespuiten een half uur vóór de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk.

Wanneer?

  • Infuus: u krijgt het infuus eerst elke 2 weken. Na het derde infuus krijgt u het elke 4 weken.
  • Injectie onder de huid: u moet dit medicijn 1 keer per week gebruiken. Kies hiervoor een vaste dag van de week. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?

Binnen een paar maanden moet u duidelijk merken dat het medicijn werkt. Merkt u na 6 maanden niet dat het medicijn werkt? Overleg dan met uw arts. Misschien is een ander medicijn meer geschikt voor u.

Terug naar overzicht